Karbohydrater


Karbohydrater er viktig for kroppen som energikilde. Muskler jobber best på karbohydrater, og hjernen kan stort sett kun jobbe på karbohydrater. Om vi ikke får nok karbohydrater gjennom kosten må kroppen derfor selv fremstille karbohydrat ut i fra andre tilgjengelige næringsstoffer i kroppen.

Karbohydrater og blodsukker.Karbohydrater har også betydning for vår metthetsopplevelse, og har en avgjørende innflytelse på blodsukkeret vårt. Kroppen streber alltid etter å holde et konstant nivå som verken er for høyt eller for lavt, eller for svingende. Resultatet av et for lavt blodsukker er blant annet; utilpasshet, manglende overskudd, irritasjon og sult, i alvorligere tilfeller kan man bli forvirret, besvime, og i verste tilfelle kan man faktisk dø. Et for høyt blodsukker over lengre tid medfører på en annen side store skader på kroppens indre organer.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt er det verste som kan skje at et lavt blodsukker vil gi deg så sterk søt hunger at det kanskje vil få deg til å spise et usunt måltid eller en unødvendig snack med alt for mye sukker. Det er blant annet derfor at EASIS ikke tilsetter sukker i sine produkter. Det skal da være fult mulig å tilfredsstille søt suget, uten at det går utover slankingen og sunnheten.

Insulin

Faktorer som har stor innflytelse på blodsukkernivået ditt er til dels mengden av karbohydrater du spiser, og dels hvilken hastighet glukose blir tatt opp i blodet ditt. Dessuten fjernes ikke alle karbohydrater like raskt fra blodbanen, i og med at ulike karbohydrater utskiller forskjellige mengder insulin.

Insulin er et stoff som fremmer blodsukkerets opptagelse i cellene. Generelt vil en rask stigning i opptagelsen av karbohydrater fra et måltid medføre til et raskt fall i blodsukkeret – om lengre ned under det normale nivået vil det gi sult, sukkertrang og uopplagthet som følge.

Langsomme og raske karbohydrater

Måltider som inneholder karbohydrater som kroppen opptar langsomt i blodet sikrer normalt en langvarig og stabil energiforsyning i kroppen. Gode kilder til langsommer karbohydrater er typisk grove matvarer med høyt fiberinnhold, for eksempel grønnsaker, fullkornsprodukter, nøtter og bønner. Raske karbohydrater får vi fra hvitt brød (loff), hvit ris, pasta, tørket frukt, corn flakes og sukker.

Hvis et måltid er meget fettholdig reduseres opptagelseshastigheten av raske karbohydrater i måltidet. Derfor kan et måltid med en god blodsukkerprofil være veldig usunt allikevel.
fa908fae-f908-4e7b-a5ae-61e937696ae0