Proteiner


Proteiner er i alle kroppens celler og har stor betydning for at knokler, muskler, sener, bindevev, hud, hår og negler fungerer som de skal.

Utover dette sørger proteiner også for transporten av blodets forskjellige stoffer og inngår som enzyner og hormoner i stoffskifte. Ikke alle proteiner er like gode. Det er viktig å få nok av alle de proteinbyggesteiner (aminosyrer), som kroppen ikke selv kan lage.

Kroppen kan for eksempel ikke utnytte mer enn 40% av proteinet i hvetemel hvis ikke den også i tillegg får noe protein fra for eksempel ost, kjøtt, melk eller bønner. Det er derfor også viktig for proteinutnyttelsen å spise variert.

De Nordiske Næringsstoffanbefalinger

I De Nordiske Næringsstoffanbefalinger anbefales energiinntaket for personer over 2 år at det fordeles med 10-20 E% fra protein, 25-40 E% fra fett og 45-60 E% fra karbohydrater.

Økende etterspørsel av proteiner

Mange spør i dag etter flere proteinrike matvarer en før. En proteinrik kost er da også av flere ernæringseksperter blitt utropt til den nye sunnhetstrenden, hvor de proteinrike matvarer er blitt hyllet for dens mettende og muskeloppbyggende egenskaper.

EASIS har også i senere tid opplevd en kraftig økning av etterspørselen etter proteinrike matvarer – spesielt etter produkter som Free Crunch Bar, Free Lekkerbar og Free Kokosbar, som inneholder 20-40% proteiner.

Det Nordiske Næringsstoffanbefalninger anbefaler et daglig inntak for normale personer pa. 1,1-1,3 gram god kvalitetsprotein pr. kg. Kroppsvekt per dag og litt mer for de småspiste.
fa908fae-f908-4e7b-a5ae-61e937696ae0