Uten tilsatt sukker, men hva så?

Alle EASIS' produkter er uten tilsatt sukker – og det er uten unntak. Men siden mange EASIS-produkter er søte produkter, som normalt inneholder sukker, stiller mange spørsmålet: Hva inneholder de da? Det vil vi prøve å svare på her:

Til å gi sødme bruker EASIS primært søtningsstoffer som alle selvfølgelig er godkjent av EU og den danske Fødevarestyrelsen.
Søtningsstoffer deles primært inn i sterke (intense) og svake (sukkeralkoholer). Det kan du lese mer om nedenfor.
Vi har også produkter som ikke inneholder søtningsstoffer. Dem finner du primært i vårt EASIS Simply-sortiment. Simply-konseptet er et uttrykk for vårt ønske om å imøtekomme flere forbrukerbehov innenfor kategorien 'uten tilsatt sukker'. Behov som ikke nødvendigvis fokuserer på karbohydrater og sukkerarter, men mer på åpenheten og enkelheten i produktet. Disse produktene kan godt inneholde et relativt høyt sukkerinnhold, som stammer fra frukten som inngår i produktet, så her må du være oppmerksom  på sukkerartene og spise med måte.

De intensive søtningsstoffene

De intensive søtningsstoffene er for det meste kunstig fremstilt og ligner ikke sukker i sin kjemiske oppbygging. At søtningsstoffene er intensive/sterke betyr at det skal brukes en svært liten mengde og dermed et helt ubetydelig antall kalorier i det enkelte produktet sammenlignet med sukker. For eksempel har 1 gram av søtningsstoffet sukralose tilsvarende søteevne som 600 g sukker.

Fordi de intensive søtningsstoffene ikke gir fylde til et produkt, slik sukker gjør, erstatter vi sukkeret med fiber, proteiner og/eller vann i stedet.

Sukkeralkoholer/polyoler

Denne 'svake' gruppen av søtningsstoffer som ofte brukes i matvarer, kalles sukkeralkoholer eller polyoler. Kjemisk sett minner de mye om vanlig sukker, og har også omtrent samme søtende effekt.
Sukkeralkoholer er energigivende og påvirker blodsukkeret – om enn i mindre grad enn sukker.

For det meste er poenget ved å velge produkter med sukkererstatninger nettopp å unngå det høye sukkerinntaket og den medfølgende blodsukkerstigningen. Det er derfor viktig å vite at når søtningsstoffer utgjøres av sukkeralkoholer, er de i større eller mindre grad energiholdige og har fortsatt sukkerliknende effekt på kroppen og blodsukkeret.

Alle sukkeralkoholer (med unntak av erytritol) bidrar med 2,4 kcal/10 kJ per 1 gram, hvorav sukkeret bidrar med 4 kcal/17kJ per 1 gram. De forskjellige sukkeralkoholene påvirker blodsukkeret forskjellig. Sukkeralkoholen erytritol gir 0 kJ per gram.

Tabellen nedenfor viser en oversikt over sukkeralkoholene og deres påvirkning på blodsukkeret, hvor den øverste – som er Maltitol – har størst påvirkning.

Malitol 36
Xylitol 13
Isomalt 9
Sorbitol 9
Laktitol 6
Erytritol 0

Sukkeralkoholer kan dessuten gi diaré eller andre plager i mage- og tarmkanalen hvis du spiser mer enn 20–25 gram per dag.

EASIS bruker derfor ikke sukkeralkoholer i nevneverdige mengder. Altid under 10 E %. Og likevel med ett unntak – nemlig Erytritol.

Erytritol

Erytritol er en sukkeralkohol som er forskjellig fra de andre sukkeralkoholene. Erytritol er omtrent 70 % så søtt som sukker og skiller seg fra andre sukkeralkoholer ved å inneholde 0 kcal, og ved å ikke påvirke blodsukkeret.

Erytritol er et svært lite molekyl, som tas opp i tynntarmen og utskilles uforandret i urinen, slik at det heller ikke medfører dårlig fordøyelse, som andre sukkeralkoholer.

EASIS Perfect Multisød og Perfect Florsød inneholder ifølge næringsdeklarasjonen 100 % karbohydrater – men likevel 0 kcal. Det kan virke forvirrende, men det skyldes at erytritol i henhold til lovgivningen skal angis som et karbohydrat – selv om det ikke bidrar med energi.

Karbohydrattelling

Teller man karbohydrater, kan man i produkter som inneholder erytritol derfor trekker fra det samlede innholdet av karbohydrater.

Flere av EASIS' produkter, som f.eks. sjokoladen, Free Soft-baren og Kammerjunkerne inneholde erytritol. Disse produktene inneholder derfor i virkeligheten også mindre karbohydrater enn næringsdeklarasjonen oppgir. Derfor skriver vi alltid hvor mange prosent erytritol et produkt inneholder, slik at man kan trekke det fra karbohydratene.

Hvis man f.eks. ser på næringsinnholdet på en EASIS Soft-bar med karamell, inneholder den 19 gram karbohydrater per 100 g, hvorav 3,5 % utgjør erytritol. Det vil si at baren egentlig inneholder 19 – 3,5 = 15,5 g karbohydrat per 100 g
fa908fae-f908-4e7b-a5ae-61e937696ae0